Interior design

Atribute ale unui client minunat

Fi deschis la idei

Scopul designerului este de a te ajuta și impreună să realizați un proiect pe care nu ai fi reușit să-l faci pe cont propriu. Este normal să nu îți placă totul la prima vedere, nu-ți face griji, de obicei la prima întâlnire testăm și noi gusturile clienților și îndrăzneală pe care o au în unele alegeri, uneori surprinzându-se pe ei de cât de mult le plac propunerile “nebune”. Chiar dacă ai îndoieli asupra unor piese, incearcă să vezi proiectul în ansamblu și să-ți acorzi timp pentru a lua în considerare și idei noi sau mai neobișnuite. Designerul își dorește să creeze un spațiu care să comunice și să reflecte personalitatea clientului, urmând bineînțeles reguli estetice și funcționale. Incearcă să rămai deschis la propuneri și să nu spui nu din prima, lasă-te surprins!

Ai încredere în procesul de creație

De cele mai multe ori procesul de design începe prin a crea o atmosferă în linii mari. Acest concept inițial are rolul de găsi un stil sau un sentiment și nu conține piese finale. Se aseamănă cu primele mâzgăleli ale unui artist. Ai răbdare și încearcă să înțelegi că designerul se află într-un ocean de posibilități și trebuie să le găsească fix pe cele câteva potrivite ție. Pas cu pas se ajunge și la o conturare exactă și apoi la detalii tehnice. Mulți oameni sunt tentați de a vorbi direct despre lucruri tehnice trecând superficial peste partea de început uitând însă că partea estetică conturează de obicei partea funcțională. Nu, nu știm unde e bine să fie puse prize după prima vizită de șantier, și nici dacă cele existente sunt suficiente. Nimănui nu-i place să refacă și să revină asupra proiectului de nenumărate ori și de a lucra în incertitudine.

Încearcă să nu te răzgândești…des

Proiectul se construiește pas cu pas ca un joc de lego. Fiecare decizie vine în completarea celei de dinainte iar primele creează baza pe care se înaltă designul. Dacă schimbi baza se dărâma totul într-un efect de domino. Una nu se mai potrivește cu cealaltă și tot așa până ajungi la final să ai foarte multe variante diferite ale aceluiași proiect. Nu spune da când de fapt vrei să spui nu. Într-un final tot te vei răzgândi și asta nu va aduce nimic bun. Comunică sincer cu designerul tău și el va înțelege, formați o echipă și el este acolo pentru a te îndruma spre decizia optimă care în final trebuie să îți aparțină.

Fi realist

Din păcate designerii nu au o baghetă magică cu care fac lucrurile să se intalmple pe loc. surpriză!

Fiecare proiect este unic, are un demers clar și necesită timp. Viața nu este un show de televiziune în care tot proiectul este gata într-o săptămâna. Proiectul nu ține numai de designer ci depinde de foarte multe părți. Trebuie luate decizii, dat feedback, lucrat iar. Trebuiesc plasate comenzi, discutat cu constructorul, cu furnizorii și producătorii. Acordă-i proiectului câteva luni și designerului suficient de mult timp de lucru.

Nu face cumpărături fără să te consulți cu designerul

Este ok dacă ai deja lucruri cumpărate înainte să angajezi designerul însă o data ce el se ocupă de proiect totul trebuie să treacă prin filtrul lui. Poate suna un pic dur, până la urmă este casa ta, însă asta poate crea haos, întreruperi în fluxul proiectului și chiar ore suplimentare de lucru în a încadra acele obiecte în designul propus. Poți face propuneri însă discută-le cu designerul, l-ai angajat cu un motiv și stai liniștit vei primi suficiente argumente pentru fiecare răspuns.

Pick his brain

Designerul lucrează și coordonează foarte multe părți și oameni într-un proiect. Acesta are o bază de date cu furnizori, producători și echipe de constructori de încredere, cu care a colaborat în trecut, în care are încredere și cu care comunică eficient. Profită de acest lucru deoarece probabil a ajuns la acea bază filtrând de-a lungul timpului și experimentând. De exemplu noi alegem întotdeauna să lucrăm cu firma de construcții Corp Construct deoarece aceștia înțeleg cât de importantă este comunicare în relația client – designer – constructor  pentru reușita unui proiect și de asemenea importanța detaliilor.

Ai încredere în designerul tău

Dacă ai luat decizia de a angaja un designer, ai încredere în el, acest lucru este vital în reușita unui proiect. Există clienți care se îndoiesc de fiecare decizie luată împreună cu designerul și care îl împiedică să-și facă meseria. Cred că acest lucru se întâmplă din nesiguranță și o nevoie de control. Acest tip de relație duce la acumularea de frustrări din ambele părți. Adu-ți aminte că ai angajat un designer deoarece are noțiunile, studiile și experiența pe care tu nu o ai și nu l-ai angajat pentru a-ți confirma alegerile. El poate avea o imagine de ansamblu a proiectului, ceea ce înseamnă că a-i pune la îndoială toate propunerile duce de cele mai multe ori la un proiect de o calitate îndoielnică care nu va fi pe placul nici uneia dintre părți.

 

Fotografii preluate de pe ElleDecoration.se si Pinterest

Related posts

  • Design interior Casa A: Amenajarea casei de la rosu la decoratiuni

    Suntem cu gândul la casa din nordul capitalei de un an deja. A devenit locul de inspirație ce ni s-a înfiripat în inimi. Vă invităm să beți o cafea bună și să citiți povestea unei case ce și-a regăsit personalitatea. Casa are aproximativ 380 mp suprafață desfășurată și este situată în complexul Green Lake Residence. Atunci când am văzut spațiul pentru prima oară am avut un moment de “wow”, fiind o casă foarte luminoasă, însă într-o stare destul de precară. Spațiul fusese lăsat nelocuit timp de 5 ani, încă de la construirea lui. Infiltrații de apă erau peste tot, scara era neterminată iar tâmplăria deja începea să cedeze, și noi odată cu toate aceste vești. Chiar și așa livingul deschis era fermecător, cu ferestre mari ce se deschideau spre grădină. Parterul ne-a entuziasmat instantaneu.

  • Cum să lucrezi cu un designer de interior

    Decizia de a angaja un designer de interior este una foarte importantă. Cei mai mulți oameni atunci când se gândesc să angajeze un designer de interior nu știu la ce să se aștepte iar asta poate crea un anumit nivel de anxietate. Alegerea omului sau a firmei cu care vrei să lucrezi este una extrem de personală. Deși cei mai mulți profesioniști se pot mula cam pe orice stil, fiecare are dezvoltat un mod de lucru distinct și le vei recunoaște amprenta în toate proiectele. Altfel spus, nu te lua numai după recomandări ci încearcă să găsești designerul cu care empatizezi și cu care să te mai și distrezi pe parcursul proiectului. *wink wink. Pentru noi asta este proba primei întâlniri, să plecăm cu zâmbetul pe buze și cu gândul: “ce proiect fain o să iasă”. Dacă dupa prima întalnire cu noi, nu ai plecat acasa cu zambetul pe buze și cu încredere ca va ieși un proiect minunat iți recomandăm să ne mai vedem o data.

Leave a comment

Message

Name

E-mail

URL