Decizia de a angaja un designer de interior este una foarte importantă. Cei mai mulți oameni atunci când se gândesc să angajeze un designer de interior nu știu la ce să se aștepte iar asta poate crea un anumit nivel de anxietate. Alegerea omului sau a firmei cu care vrei să lucrezi este una extrem de personală. Deși cei mai mulți profesioniști se pot mula cam pe orice stil, fiecare are dezvoltat un mod de lucru distinct și le vei recunoaște amprenta în toate proiectele. Altfel spus, nu te lua numai după recomandări ci încearcă să găsești designerul cu care empatizezi și cu care să te mai și distrezi pe parcursul proiectului. *wink wink. Pentru noi asta este proba primei întâlniri, să plecăm cu zâmbetul pe buze și cu gândul: “ce proiect fain o să iasă”.  Dacă dupa prima întalnire cu noi, nu ai plecat acasa cu zambetul pe buze și cu încredere ca va ieși un proiect minunat iți recomandăm să ne mai vedem o data.

South Yarra Residence by Huntly

Ce face un designer de interior:

Designerul de interior creează conceptul de amenajare atât estetic cât și funcțional. El creează un echilibru între partea frumoasă și cea utilă a proiectului. Ține cont de stilul clientului, de arhitectura casei, de stilul de viață, de modul în care ar putea să evolueze interiorul, dar include în schemă și partea mai puțin vizibilă dintr-un proiect ( partea de electrică, instalații sanitare sau elemente structurale). Designerul are rol de confident cultivând o relație cu beneficiarul și având grijă să aibă o bună comunicare cu constructorul dar și cu furnizorii. Probabil că ați auzit de multe povești cu iz de telenovelă din șantier. După o lungă căutare am reușit să găsim acea echipă cu care să evităm aceste momente și cu care datorită comunicării putem să spunem că depașim orice problemă, împreună.

Le mulțumim pe această cale celor de la Corp Construct care au avut răbdarea să ne asculte și să aiba grijă ca toate cerințele noastre se indeplinesc conform planului.

South Yarra Residence by Huntly

Când este momentul să angajezi unul:

Chiar dacă ai o viziune clară asupra interiorului, designerul te ajuta să pui cap la cap toate ideile, să plănuiești totul, să ții bugetul sub control. El te poate ajuta să eviți anumite greșeli care te pot costa mai mult decât ai fi crezut sau iți poate oferi soluții la care poate nici nu te-ai gandit. Dacă te-ai apucat deja de treabă și ai ajuns în punctul în care cauți pe cineva care să iți confirme că ce faci tu este în regulă…..Ei bine! Nu acela e momentul în care să angajezi un designer.

Cât te costă:

Una dintre cele mai importante întrebări și frica cea mai mare este legată de cost. Trebuie să începem prin a spune că fiecare designer are propria lui metodă de calcul. Unii estimează un numar de ore, alții au costuri fixe pe suprafață. Pot exista costuri de consultanță sau de deplasare. Sunt designeri care își asumă și achizițiile și te pot ajuta plasând ei comenzile. Oricare ar fi metoda, fii sigur că există transparență și nu există costuri ascunse. Multi se intreabă probabil de ce merită să angajeze un designer. Pe lângă argumentele de planificare și estetice de mai sus există un motiv principal – în  mod sigur vei economisi. Designerii au baze de date și știu bine de multe ori unde găsești cel mai bun raport calitate – preț pentru un produs. Ei au relații de încredere cu furnizori și uneori și discounturi. Ne bazăm foarte mult pe această relație cu furnizorii, este interesul nostru ca un proiect să iasă perfect și uneori reușim cu aceste discounturi să achizitionam lucruri care în mod normal nu ar intra in bugetul clientului, sau care ajută acest buget. Suntem și noi ca niște copii în dimineața de Crăciun atunci când vedem că ne ies calculele datorită acestor negocieri.

South Yarra Residence by Huntly

Stabilește-ți un obiectiv

Majoritatea designerilor lucrează mai bine plecând la drum cu anumiți parametrii setați de client. Nu este corect să îi ceri designerului să îți spună imediat cum vede interiorul, ce culori ar arăta bine sau deja să-ți recomande parchet sau mobilier, înainte de a înțelege ce vrei să obții de la spațiul respectiv. În mod normal asta este o ședința de consultanță și dacă nu ai stabilit cu el în prealabil că vrei această consultanță devine incomod să insiști. Încearcă să transmiți ce iți dorești, cum vezi tu spațiul, cât de complex iți dorești să fie proiectul. Încearcă să folosești cuvinte cât mai descriptive dorințelor tale. Nu te intimida dacă nu ști termeni de profil, ne pricepem mult prea bine la “tradus” și uneori ne ajută mai mult descrierile “abstracte” cum ar fi: “Vreau să transmită fericire” decât “vreau să fie cu contraste puternice care să includă o cromatică ușor caldă”.

Fixează priorități

Chiar dacă nu poți implementa absolut tot ce iți dorești dintr-o dată nu este un capăt de țară. Încearcă să-ți stabilești priorități, poate una dintre camere este mai importantă și acesteia i se poate aloca o parte mai mare a bugetului. Poate fi bucătăria, baia sau livingul, nu există un singur răspuns corect, cu siguranță ști deja care este locul în care ai plăcerea să îți petreci timpul, fiecare avem! Trebuie să fie potrivit pentru tine, este vorba despre casa ta. Designerul te poate sfătui și îți poate face procesul de implementare mai clar și mai ușor însă asta nu te scutește de zeci de decizii importante pe care va trebui să le iei.

South Yarra Residence by Huntly

Investiția

Fii sincer cu designerul despre cât vrei sau cât poți investi în proiect. Odată ce iți setezi obiectivul și prioritățile, designerul te va ajuta să găsești metoda optimă prin care proiectul poate pinde viață, dacă este cazul te va aduce cu picioarele pe pamânt și îți va explica unde poți face compromisuri și de ce.

Dacă decizi ca designerul să te ajute cu implementarea proiectului trebuie să precizezi asta de la început. Acest lucru nu numai că îl va ajuta să acorde suficient timp proiectului dar vei putea evita costuri suplimentare. A avea un proiect finalizat nu numai că te ajuta să vezi în perspectiva cum va arăta casa ta și vei putea controla bugetul dar va avea și rol de motivare pentru a nu te răzgândi. Fiecare obiect ales dintr-un proiect este acolo deoarece se potrivește și întărește conceptul inițial.

 

Fotografii preluate de pe WeareHuntly.

Leave a Reply